Ekspresivna Art Terapija – Srbija

Ekspresivna art terapija Srbija - Iskustva

Aleksandra Heleta-Milošević

Edukaciju sam upisala intuitivno jer mi je koncept delovao blisko. Sama ideja da do spoznaja o sebi, životu, situacijama ne dolazimo samo kroz kognitivne procese i verbalizujemo, već kroz kreativni izraz, tako što pravimo nešto od nekog art materijala, slikamo, plešemo – je dala novu sliku na terapijski ili koučing proces.

Moduli i edukacija su vrlo iskustveni, prolazimo i neke naše lične procese, ali su i vrlo edukativni – određena znanja iz tih oblasti koja su vrlo važna, se apolutno dobiju i meni je to značilo kao nekome ko se ne bavi time profesionalno. Ono gde je to meni najviše značilo je eksplozija različitih alata, vežbi, tehnika, upoznavanje novih razlilitih ljudi, sa svojim idejama i inspiracijama, raznolikost predavača. Edukacija koja nudi širi aspekt različitih stvari u jednom – tu ne možete da sednete, pratite predavanja i zapisujete, potrebno je da se potpuno angažujete.

Ono gde je meni najznačajnija je u mom stvaralaštvu, slikanju na svili, počela sam da držim radionice inspirisana celom pričom i saznanjima, pored mog individualnog stvaralaštva. A tek očekujem da može da se desi ne samo kod mene, nego i drugih polaznika – da dođe do novih ideja i programa.

Aleksandra Mikan

Prvo sam mislila da ova edukacija nije za mene jer nisam psiholog i terapeut. Sreća pa sam pitala i rekli su mi da ću moći da se uklopim i da uvek mogu da nadogradim svoju edukaciju kasnije. A u grupi ima ljudi koji jesu psihlozi ili terapeuti i onih koji nisu. Dakle – vrlo šareno.

Najviše mi se sviđa to što je vrlo praktična i primenjiva. Dala mi je ohrabrenje da napravim konkretne korake, da mogu da zamislim sebe da se bavim time. I evo upisala sam i drugu edukaciju i stvarno želim da idem u tom pravcu. Dala mi je veliko ohrabrenje i neku vrstu opuštanja u smislu da nije sve to tako strašno i ozbiljno jer se sve radi kroz igru. Mi tu stalno nešto pravimo koristeći razne materijale, sve vreme se kao igramo, a zapravo radimo sa vrlo ozbiljnim temama i bavimo se ozbiljnim stvarima, ali baš zato što je kroz art ima notu igre i lakoće, koja je meni lično bitna.

Anđa Živadinović Mikić

Program za praktičara ekspresivne Art terapije po metodi Avija Goren-Bara doneo mi je puno stvaranja, inspiracije i igre, kao i praktična znanja i iskustva primenljiva na moj lični rad i rad sa drugima. Predavači su raznoliki, zanimljivi i nekonvencionalni. Teme na modulima se obradjuju teorijski i praktično. Ima dosta rada u grupi, sto je na poseban nacin obogaćujuće i podsticajno. Program bih preporučila uz napomenu da je tokom edukacije potrebno imati ličnog terapeuta.

Ivana Martinović

Ova edukacija je zanimljiva jer ima puno praktičnog rada, tako da osim što vježbate kako da budete dobar praktičar, vrlo često ste i klijent. Za mene to je bio i dio moje lične terapije, transformacije i rasta.

Kroz teorijsku edukaciju, praksu i male grupe, ulazite u jedan novi svijet, intuitivni, pun simbola, skrivenih odgovora, mašte i neke čarolije. U početku sve izgleda kao jedna vesela i zabavna igra boja, oblika, materijala, pokreta, muzike… I kad pogledamo dublje u te radove, jednostavno i brzo zaronimo u podsvijest, kao da smo od nje dobili pismo napisano njenim jezikom, počinjemo da raspoznajemo sve ono što želi da nam kaže. U tom razgovoru i odnosu između svjesnog i nesvjesnog, dobijamo odgovore, zaključke, odluke, rešenja, uvide.

Umjetnost je oslobađajuća, i svi smo mi sposobni da stvaramo i da budemo kreativni. Sve što nas okružuje je jedna velika kreacija, pa i naš život nije ništa drugo nego umjetničko djelo koje mi sami kreiramo. Pitanje je samo koliko smo otvoreni da se autentično izrazimo i da iznesemo ono što smo zaista mi. Ova edukacija će vam dati i alate kako da ta znanja primijenite u ličnom životu, ali kako i da pomognete drugima da ih otkriju. Magija je meni riječ koja me vezuje za ovu edukaciju i praksu.

Maša Popović

Jedna od stvari koje su me privukle da upišem ovu edukaciju jesu reči koje sam pročitala na sajtu dr Avija Goren-Bara o njegovom shvatanju psihoterapije koja uključuje humor, kreativnost, sumnju, pričanje priča, prihvatanje zla, prihvatanje patnje i insistiranje na nadi i optimizmu. Sve ovo je bilo prisutno i tokom edukacije kroz teorijski i puno praktičnog rada, kroz individualni i grupni rad, psihologiju i umetničko izražavanje, kroz konvencionalni i nekonvencionalni rad, igru i ozbiljnost, suze i smeh. Edukacija mi je omogućila da (ponovo i na drugačiji način) otkrijem sebe i svet u kome svaki dan mogu da se radujem što postojim i što imam priliku da nastavim da gradim takav svet.

Milica Aćimović

Od samog početka, bila sam fascinirana načinom na koji se sprovodi edukacija, dosta praktičnog rada protkanog teorijom koja taman objašnjava i udopunjuje, ne uzima primat ali je opet podjednako prisutna. A rad lako ide duboko i to je po meni magija ekspresivne art terapije, kada stignemo do mesta da smo za to otvoreni. Ova edukacija uvela je novi način razmišljanja i osećaja u moj život, promenila ga iznutra čineći dostupnim nove prilike u okruženju. Upisala sam je radi sebe i rada na sebi, a dovela je do želje da promenim profesiju i sada sam na tom putu.

Nataša Spiridonović Vučić

Edukacija koja pruža puno praktičnog rada za usvajanje tehnika koje dopiru do najdubljih delova ljudske psihe.

Srđan Plavšić

Osnovna stvar koju ja tu vidim kao benefit za mene lično je to što imam osećaj da sam mnogo svesniji samog sebe nego što sam bio pre nego što sam krenuo na edukaciju. Čini mi se da sam delimično bio na autopilotu, da sam radio stvari a da ne znam ni zašto ih radim, a kako dani prolaze sve manje imam taj osećaj. Obogatio sam se iznutra.

Ono što se meni jako dopalo je što je bilo puno praktičnog rada, i meni to puno znači jer sa godinama shvatio sam da neposredno iskustvo za mene ima dramatično veću vrednost nego pusto teoretisanje. A ova edukacija se sastoji iz skoro „fifti-fifti“ teoretski rad i praksa. Neprocenjiva je ta praksa i sve što se desi u tim malim vežbicama, dok se proverava u praksi ono što je neko ispričao u teoriji.

Ono što sam naučio kroz ovu edukaciju je da ne postoji jedna istina koja je apsolutna i jedina važeća već nas ima raznih i svako ima pravo na svoju istinu. Imam mnogo više razumevanja za druge ljude, za njihove potrebe i za njihove mogućnosti. Skloniji sam da se uskladim sa drugim ljudima nego što sam to bio spreman ranije.